BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, November 28, 2010

luv him...

24hb 11 2010...
kuar g Queensbay with him....so happy n luvly.... jln2..just two of us.....
terubat rindu di hati....tp sedihnya lpas nie tak tau lg bla nk jmp.
dia sgt bz...aku fhm tue....
wlau just 1 msg pun or call dh ckup bg aku untuk ilangkan rindu..
nnt kalau dia balik leh jmp lg...sgt2 teringat that moment. luv him so much.....
dh 3 thun aku ngn dia...dia yg pling lama skali.
aku hrap dia la yg trakhir...taknk yg lain..
harap dia akan setia sbgaimana aku setia ngn dia.....
luv u Hisham Halim.

Friday, November 5, 2010

final exam....

skng nie aku ngah mnghadapi final exam untuk part 5....my final sem...sem dpn dh praktikal....
sgt tension dgn exam sem nie coz byk yg ssh...aku hrap sumanya akn smooth n ok....aminnn..... sem nie sgt byk keja, sgt tension n sgt2 menguji kesbaran....alhamdulillah sumanya tlah ditempuhi dgn baek.....aku harap final nie pun akn baek jgk....
lg stu mslah aku skng ialah nk cari tempat praktikal....smpai skng tak dpt lg.ssh hati btul la..... ermmm mcm mna nk wat....still dlm pencarian...aku hrap suma nie akn settle la sblum balik nie...hrap akn dpt jg tmpat praktikal.....ya Allah bantulah hambamu ini.....
ape pun aku hrap yg the best untuk thun nie.....amin...

Tuesday, October 19, 2010

MPG 2010...

malam pra graduan 2010 untuk students final year diadakan di
Fakulti OM, UiTM.... wlaupun simple tp ok la...
leh jmp kwn2 n at least ada gk function untuk kami...
over all.....ok... : )














Saturday, October 9, 2010

happy for him (hisham)

hari nie hisham abis training.....
i'm happy for that....
walaupun dh lma..dia still ingt aku n ape dia wat tak pnah lupakan aku..
terharu sgt......
ape pun aku doakan kejayaan dia wlau dlm ape jua yg dia wat....amin
...love u...

Thursday, September 23, 2010

Hari Raya Aidilfitri 2010..


hari rya aidilfitri thun nie sgt happening coz aku byk mkn n byk berjlan g umah kwn2 n open house.....
waaa mmg meriah glerrrr la....sgt best..
thun nie gk wat pertma kalinya aku g beraya umah my love one...(Hisham)
mmg la nervous gler tp best coz suma org baeekkkk ja..terharu.hehehehehehe.....
sgt rindukannya coz slpas 5 bulan baru dpt jmp pd ari rya...
lpas nie tggu n tggu lg......missing him damn much.
yg tak bestnyaaaa...raya thun nie baju rya aku tak elokkk...
bengang aku...tp mood rya yg mengurang tlah disemarakkn oleh semangat kwn2ku yg sgt happening...
oleh itu..bjuku yg tak elok tue telah aku ignorekan..
heheehe...skng dh msuk study balik....
waaaa sgt rindukan kwn2 n my luvly person.
ape pun this year sgt best n tinggalkan kenangan yg terindah.....





Sunday, September 5, 2010

waiting for you....

i'm here still waiting for u.....
slepas 6 bulan,,,
skng nie aku tggu kepulangannya.....
ermmmm tak sngka aku leh lalui gk saat2 sunyi keseorngan slama ditinggalkan...
first time dlu asa mcm tak leh wat..tp last2 dh nk balik pun dia....
skng nie ape yg leh buat just tggu brita dari dia....l
eh la thu ape perkembangannya....
ari tu dia ada call...aku ingtkan dia balik 5hb 9 nie..tgk2 upanya 8hb 9 lak....
tp takpe la....ape pun just waiting for him....
aku hrap dia sihat n still mcm dlu la....
sgt2 rindukannya....

Friday, August 20, 2010

you and I see......(UNIC)

When your world falls apart
When your pain claims your heart
I'll be there, I'll be around
And I will never let you down

Leave that pain, don't give up
You will fly up high again
Count on me, we are together
We'll make it through this stormy weather

No matter what they say
No matter what they do
No matter what they think of you
You have got me and my heart too

No matter what they see
No matter what they feel
As long as you have got me
As long as You And I See...

Take my hand and take my heart
We can never be apart, now and forever
I won't look back, we'll stay together
Trust in me and we'll fly, don't surrender!

Don't lose hope when you are in need
Have faith in Allah, have faith in Him
So please be tough and please be strong
With all His love you can't go wrong

Wednesday, August 11, 2010

Kem motivasi & pecutan UPSR...

kem motivasi & pecutan UPSR diadakan di Universiti Malaya, KL....
tujuannya untuk memantapkan adik2 yg bakal menduduki exam UPSR thun nie... mmg sgt hapening.... aku menjadi fasilitator untuk program nie..iringi adik2 nie dan temani mereka di UM.. sgt best....wlaupun pnat tp sgt enjoy.....
program nie berjln slma 3 ari 2 mlm...kami berkampung di UM....
bertolak dari Puncak Alam pd pkul 10 mlm ari Jumaat dan smpai di UM lbeh kurng pkul 12 tgh mlm...mlm tu packing n msuk bilik...then trun untuk survey tempat untuk program esk hari.... esk pg2 lgi kena bgun untuk set up tempat n suma pralatan yg diperlukan.... mmg pnat coz mcm2 keja kena wat...pastu kena lak hadapi mcm2 mslah....huh mmg pnat dan sgt pnat....
tp sumanye pngalamn yg indah coz sgt enjoy..



ngan slh seorng fasilitator...





ngn kwan2 yg join program nie....



missing this moment with u all.....

Saturday, August 7, 2010

picnic di Sedim.....

Air Terjun Sedim....
menjadi tempat pilihan untuk wat reunion member2....
kwn2 aku yg pny idea nie.aku join ja....mmg best la leh lepak sma2...
pagi tu kami suma berkumpul di umah nisa dan syazwan....
kami tggu member2 yang lain smpai...aku g amik syakila, fiza n azfida....
then trus ke umah nisa...join yg lain....
dlm kul 9.00 pg...kami mula gerak ke Sedim..
kami convoi 5 buah keta...mmg best la g rmai2 cmni..
then smpai je bdk2 laki trus wat bara api nk bakar ayam.....
kami pmpuan nie tlg2 je la..hehehehe
lpas mkn2 ada yg mndi2....kami pmpuan tak mndi tp bercandid..hehehe......
tu la keja seharian di Sedim....kenangan yg tak dpt dilupakan..
harap reunion seperti nie dpt diadakan lg di msa hadapan...
bkn sng nk kumpul ramai mcm nie...
skali leh wat mmg enjoy abis la....
luv u all my frenz.....





bergmbar bersma2 kwn2 yg hadir time reunion nie...mmg best la...




bersma kwan2 perempuan......


Friday, July 16, 2010

CIKGU....

pada 15hb julai 2010....aku telah memulakan kerjaku sbg seorng guru tuisyen di puncak alam nie....tmpt tu namanya anjung minda....satu pengalaman yg hebat dan best skali....mengajar student2 mathematics tak kira la sek ren or sek men mmg best coz tu la pelajaran yg sgt2 aku minat...bila minat sumanya akn jd sng....so mngajar bknlah satu bebanan bg aku coz aku mmg minat subjek yg diajar tu...
alhamdulillah...rezeki dtg trima je dgn hati yg ikhlas....insya Allah...aku doakan adik2 semua berjaya dlm peperiksaan akan datang....berkat usaha kita sma2....harap di msa akan dtg....aku dpt la mencurahkan ilmu yg ada nie...coz aku suka mngajar.....hehehehe

Monday, June 28, 2010

apa kata hati???

aku tiba2 keliru......ntah la apa yg aku pkirkn sejak break intersesi nie.....mcm2 yg mengnggu fikiran...mgkin aku ja yg terlmpau pkir or sbnarnye mslah tu tak la sebesar mna pun....
mgkin bg org yg mendengarnya ia kelihatan simple...tp aku yg menanggung suma ini......org yg melihat dari luaran takkn faham...
apa yg sepatutnya aku buat?? perlukah aku buat kputusan yg drastik.....ya Allah...tlglah hmbamu ini..berikanlah aku ptunjuk kpda pnyelesaian ini....aku btul2 dlm dilema dan keliru...sgguh tak ku sangka akn jd mcm nie....
aku hrap....akn ada penyelesaiannya dan aku akn kembali happy.....aminnnnnn

Sunday, June 20, 2010

exammmmmmm....

21hb n 23hb...

examination will start.....waaa aku tak start ape lg nie...mcm mna nie..mood tak dtg...cmne aku nk wat...mampus la.mlm nie mmg kena berjga dok study..gila tul la.......last minit pny keja mcm nie.gelabah tak tau nk wat cmne..
ape pun relax la..kalau dok tension2 lg la tak tau nk wat cmna...wat relax ja dlu. harap2 mlm nie mood dtg la untuk aku study..aminnnnn
gud luck for all my frenz....

Saturday, June 19, 2010

PROGENCY CONSULTANCY SDN. BHD.


tarikh : 17 June 2010
tempat : Dewan Serbaguna Rafflesia
masa : 2.30 ptg - 4.30 ptg
event : First Aid Assistant Training

event nie diadakan masa intersesi coz event nie untuk subjek Human Resource Development. event nie diadakan untuk memenuhi kriteria subjek HRD nie.....participants untuk program nie ialah kwan2 kelas shaja coz ni event kecik ja...tu yg nmpak simple ja but sgt interesting n kami suma enjoy..mcm2 event ada. salah satunya event kami iaitu First Aid Assistant Training oleh kami pny company iaitu PROGENCY CONSULTANT SDN. BHD.... then kami bersma2 la bertungkus lumus nk jayakn program nie..mmg penat tp best sgt la...

on dat day.....aku kena jaga PA sistem..aku jd gk facilitator untuk group 1.. mmg best coz mcm2 kerenah yg ada. tp mmg enjoy la.......suka la. ape2 pun aktiviti mcm nie mmg best kalau skali skala diadakan. program nie jg leh ilangkan tension setelah seharian study.. enjoy gler la....
ape pun geng2 PROGENCY mmg best la....love u all....


Thursday, June 17, 2010

sehidup semati....



berkat kesabaran kita
menempuhi segala

ku bersyukur kau masih setia

kau insan teramat ku cinta

namamu terpahat di dada

untuk selamanya
menyayangimu

kerna ku milikmu
moga yang Esa
tunaikan ikrar kita
untuk sehidup semati

kerna tak terdaya

hidup tanpamu

bak pungguk rindukan bulan

diriku kan kehilangan kesepian

bintang menjadi saksi janji
sehidup semati


ku dedikasikan padamu
seluruh kehidupanku

kerna itu saja buatku bahgia

ku relakan korbankan segala
yang ku ada di dunia
moga kau gembira selamanya

moga kita berpanjangan

menikmati rasa cinta

di antara dua insan

ku berdoa setiap masa

agar kita
lebih lama di sini
bersama kau di sisi


Sunday, June 13, 2010

DIARI SEORANG LELAKI.....

Aduh...sakitnyer. ..isk.... . aduuh....Bang sakit nye tak tahan saya" keluh Nisa pada suaminya Zakri.

"Apelah awak nie....lama sangat nak bersalin dah berjam-jam dah tak keluar-keluar juga. Penat dah saya tunggu. Nih mesti ader benda yang tak elok awak buat , itu lah sebab lambat keluar budak tu banyak dosa la tu" rungut Zakri pd Nisa.

Nisa hanya diam dan menahan sakit nak beranak, hampir 1 jam Nisa dalam bilik bersalin tapi baby tak keluar juga. Sebak hati Nisa bila Zakri berkata begitu. Sejak mengandung ada sahaja yang tidak kena dihati Zakri terhadapnya. Seakan-akan membenci Nisa dan anak yang dikandungnya. Jururawat datang memeriksa dan kemudian bergegas memanggil Doktor Johari. Doktor Johari (Doktor Peribadi) datang dan bergegas menyediakan keperluan menyambut kelahiran. Nisa hanya mendiamkan diri menahan sakit dan air mata meleleh panas dipipi bukan disebabkan takut atau sakit tapi rungutan Zakri tadi. Doktor Johari menyuruh Nisa meneran ...."Come on Nisa u can do it...once more...." Kata ransang Doktor Johari itu membuatkan Nisa bertenaga dan sekali teran sahaja kepala baby sudah keluar..."Good mummy" kata Doktor Johari selepas menyambut baby yang keluar itu.

Tiba-tiba Nisa terasa sakit lagi dan Nisa meneran untuk kali kedua dan keluar seorang lagi baby, kembar rupanya. "Nisa u got twin, boy and girl, putih macam mummy dia" kata Doktor Johari memuji Nisa. "Tahniah Zakri,it's a twin" Doktor Johari mengucapkan tahniah kepada Zakri. Zakri hanya mendiamkan diri setelah menyaksikan kelahiran anak pertamanya, kembar pulak. Memang Doktor Johari itu menyuruhnya melihat bagaimana keadaan kelahiran anaknya. Baby boy dan girl Nisa namakan Mohammad Danial dan Nur Dania.Nisa berasa lega... tapi Nisa masih lagi teringat kata-kata Zakri padanya sebentar tadi. Terlalu banyak kata-kata yang membuat Nisa selalu kecil hati . Tapi Nisa tahankan sahaja. Nisa tahu kalau Nisa mengadu pada emak, Nisa akan dimarahi semula. Jadi Nisa hanya diam dan memendam rasa. Danial dan Dania diletakkan di nursery di Hospital itu sementara menanti Nisa berehat kemudian dapatlah Nisa menyusukan Danial dan Dania. Comel sungguh kembar Nisa. Nisa termenung dan otak fikirannya menerbang kembali detik-detik semasa Nisa mengandungkan kandungannya, Zakri selalu memarahi Nisa, ada sahaja yang tidak kena. Kata Nisa yang bukan-bukan, gila, ada sahaja tuduhan yang tidak masuk akal semuanya dihamburkan pada Nisa. Tak sanggup Nisa hadapi semua itu tapi demi kandungannya, Nisa kuatkan semangat dan pendirian Nisa.

Ingat lagi waktu Nisa mula mengandung Zakri tak percaya Nisa mengandung anak dia, dua kali dia membuat pemeriksaan Antenatal samada Nisa mengandung.Zakri ragu anak dalam kandungan Nisa. Dia tak boleh terima baru tiga bulan kahwin dah mengandung.. .Nisa dah 2 bulan...Nisa cuma kosong selama sebulan selepas berkahwin. Nisa tak tau nak cakap apa.

Nisa balik rumah dalam kesedihan. Pada mulanya Nisa gembira bila mengandung tapi sebaliknya pula yg terjadi. Perasaan hati Nisa bangga Nisa dapat memberi zuriat kepada Zakri. Tapi apa yang Nisa dapat hanyalah tuduhan yang tak pernah terlintas di otak jemala Nisa. "Kenapa abang berlainan sekarang ni, tak macam dulu pelembut, suka berjenaka, ni tak asyik nak cari salah Nisa sahaja. Nape Bang?"soal Nisa pada Zakri . "Kaulah penyebabnya. Tak yah nak tunjuk baik plak" Zakri menempelak Nisa "Jantan mana yang kau layan kat opis kau tu" sergah Zakri lagi. "Abg syak Nisa ngan lelaki lain ke? Kenapa Abg syak yg bukan-bukan, Nisakan isteri Abang yang sah tak kanNisa nak buat jahat ngan orang lain pulak Bang"? terang Nisa pada Zakri. "ALLAH dah bagi kita rezeki awal,tak baik cakap cam tu. Itu semua kehendak ALLAH" Nisa senyum dan menghampiri sambil memeluk badan suaminya tetapi Zakri meleraikan pelukan Nisa dengan kasar sehingga Nisa hampir tersungkur. Nisa menangis dan sedih. Zakri buat tak tahu sahaja. Deraian airmata Nisa semakin laju. Nisa hanya mampu menangis. Terasa dada .Nisa sakit menahan semua tohmahan dari Zakri, suaminya yang sah. "Woi, benda-benda tu bole terjadilah Nisa, kawan baik ngan bini sendiri, suami sendiri, bapak ngan anak, hah emak ngan menantu pun bole jadi tau apatah lagi macam kau nie, tau tak. Tu dulu kawan kau lama tu yang satu opis ngan kau tu, Farid, bukan main baik lagi budak tu" marah Zakri. "Entah-entah keturunan kau, darah daging kau pun tak senonoh.... heee teruk. Nasib aku la dapat bini cam engkau ni"kutuk Zakri lagi pada Nisa. "Bawa mengucap Bang, jangan tuduh saya yang bukan-bukan saya bukan perempuan tak tentu arah walaupun saya menumpang keluarga ni , saya bukan jenis macam tu saya tau akan halal haram, hukum hakam agama. "Walaupun saya tak tau asal usul keluarga kandung saya, saya bersyukur dan berterima kasih pada emak kerana jaga saya dari kecil dah macam darah daging saya sendiri" kata Nisa pada Zakri. "Tapi Abang tak boleh hina keluarga kandung saya walaupun saya tak pernah tengok muka ayah dan mak kandung saya. Mereka lahirkan saya kedunia,"ucap Nisa sambil menangis.

Semenjak kejadian itu Nisa terpaksa mengikut Zakri ke tempat kerjanya apabila habis waktu kerja. Nisa berehat di Surau tempat Zakri bekerja. Zakri bekerja di salah sebuah Pusat membeli belah dan kerjanya mengikut shif.Kalau Zakri shif malam terpaksalah Nisa menunggu Zakri sehingga pukul 10.30 malam - 11.30 malam sehingga habis Pusat membeli belah itu tamat waktu perniagaannya. Nisa terpaksa berbohong pada emak dan keluarga lain dengan mengatakan Nisa buat overtime di pejabat. Nisa terpaksa berbuat demikian kerana tidak mahu dikata-kata dan dituduh lagi. Dengan keadaan perut semakin membesar Nisa gagahkan juga. Tetapi kadangkala Zakri tidak menjemput Nisa di tempat kerja terpaksalah Nisa menaiki bas. Begitulah Nisa sehinggalah Nisa hampir pada waktu bersalin Nisa. Kalau diminta jemput...macam- macam kata kesat dilemparkan pada Nisa, perempuan tak tau berdikarilah, berlagak senang lah, lagak kaya lah. Pernah suatu hari Nisa naik marah kerana Zakri jemput Nisa lambat sampai sakit pinggang Nisa menunggunya. Nisa menangis. Zakri tiba-tiba naik angin dan cakap perangai Nisa macam firaun la, perempuan tak sedar dirilah, tak layak jadi isterilah, menyusahkan macam-macam kata nista dilemparkan pada Nisa.

Nisa tambah sedih mengenangkan diri Nisa, ngadu kat emak takut dimarahi pula...bila Nisa balik ke rumah, mereka berdua akan berlakun yang mereka tidak bergaduh...Nisa sedaya upaya tidak mahu menunjukkan yang masalah melanda perkahwinannya. Kasihan Nisa...dalam keadaan yang begitu Nisa masih mampu bertahan, masih kuat lagi emosinya. Satu hari Zakri dalam keadaan marah telah menarik rambut Nisa dan menghantukkan kepala Nisa ke dinding...Nisa hanya mampu menangis dan menanggung kesakitan gara-gara Nisa nak pergi ke rumah Mak Usu Nisa yang ingin mengahwinkan anaknya di Tanjung Karang. Emak Nisa dah seminggu pergi ke sana untuk menolong. Hari dah mula petang jadi Nisa mendesak agar bertolak cepat kerana kalau hari malam nanti bahaya , "Kita nak jalan jauh ni Bang. Biarlah kita pergi awal sikit bolehlah tolong apa yang patut. Masa nilah kita nak membalas pertolongan mereka, ingat tak masa kita kahwin mereka bekerja keras kan "kata Nisa pada Zakri. Zakri ketika itu sedang berehat menonton. "Bang dengar tak ni, lagi pun hari dah mula gelap,takut plak hujan nanti"desak Nisa lagi. Tiba-tiba Zakri bangun dan mukanya bengis memandang Nisa "Kau tahu aku penatkan, tak boleh tunggu ker,suka hati aku lah nak pegi malam ke siang ke tak pegi langsung ker"marah Zakri. "Itu Nisa tau, Abang dah berehat dari pagi tadi Bang masih penat lagi, Nisa cuma nak ingatkan Abang aja"Nisa memberitahu Zakri. Zakri datang pada Nisa dan direntapnya rambut Nisa dan di hantukkannya kepala Nisa kedinding.

Nisa tak dapat buat apa. YA ALLAH sanggup Zakri berbuat demikian...terasa kebas kepala Nisa dan mula membengkak. Pening kepala Nisa dibuatnya. "YA ALLAH kau kuatkan iman aku YA ALLAH, lindungilah aku dan kandungan aku dari bahaya YA ALLAH" doa Nisa dalam hatinya. Nisa memencilkan diri Nisa disudut dinding dan menangis.Zakri kemudian duduk diam. Nisa rasa kepala Nisa macam nak pecah. Kebas masih lagi dan embengkak.. .berdenyut2. .."Bang, Nisa minta maaf jika Nisa membuat Abang marah" Nisa memohon maaf pada Zakri sambil teresak-esak.

Treet,Treet, Treet, Treet....bunyi handphone Zakri. "Sapa plak nie sebok je....."Rungut Zakri yang tengah sibuk berborak dengan kawan-kawan di salah sebuah caf?. "Hoi, Encik Zakri, bini ko kat wad tak gi jengok ke, apa punya laki ko nie? sindir Azlan, kawan pejabat Zakri. "Alah, dia sihat je kat wad tu, makan tanggung berak cangkung, ha,ha,ha"gelak Zakri dan kawan-kawan lain. Azlan cuma berdiam diri. "Senangnya hidup Zakri nie tak ader risau langsung pasal bini dia"cetus hati Azlan. "Akulah kalau bini aku masuk wad bersalin aku sentiasa dok sebelah dia tau...mereka perlukan kita masa tu...nyawa mereka dihujung tanduk semata-mata nak melahirkan zuriat yang dari darah daging engkau tau, cuba fikir sikit" Azlan mengingatkan Zakri. "Iyelah, Lan, lagipun Nisa dah bersalin, selamat dah, sekarang tengah berehat laaa, apa aku nak risau lagi" jawab Zakri selamba. "Suka hati kau lah, tapi kalau ader apa-apa nanti kau jangan menyesal Zakri, sesal tak sudah nanti" kata Azlan lagi. Treet, Treet, Treet....bunyi handphone Zakri. "Hello Zakri speaking" jawab Zakri. "Hello Zakri, Doktor Johari sini, ade masalahlah Zakri, pasal Nisa, datang segera ke hospital ye Zakri, Nisa tidak sedarkan diri........ ."panggilan kecemasan dari Doktor Johari "Iye ke, teruk ke dia Johari , okay I atang"...tuttttttt . Zakri menamatkan perbualannya dengan Doktor Johari. "Lan. Kau kut aku, Nisa tak sedar diri ..."ajak Zakri pada Lan. "Hah, tadi kau kata bini kau sihat"tanya Lan pada Zakri. "Alah jom ler cepat" desak Zakri.

"Zakri, kami tak dapat selamatkan Nisa, Nisa mengalami pendarahan otak yang serius, sebelum nie pernah tak Nisa jatuh atau...terhantuk kuat cause sebelah kanan kepalanya kelihatan bengkak dan ada tanda lebam. Mungkin kesan dah lama? tanya Doktor Johari dengan serius dan ingin penjelasan Zakri. Zakri hanya mendiamkan diri. Automatik otak Zakri teringat yang dia pernah menarik rambut Nisa dan menghantukkan kepala Nisa kedinding sekuatnya... dan selepas kejadian itu Zakri tidak pernah pun membawa Nisa ke Klinik untuk membuat pemeriksaan kepalanya dan semenjak kejadian itu Nisa sering sakit kepala yang teruk ...tapi Zakri tidak pernah mengendahkan kesakitan Nisa....baginya Nisa mengada-ngada ..saja buat sakit untuk minta simpati...tetapi sebaliknya.. ...Zakri hanya diam...."YA ALLAH apa aku dah buat" rasa bersalah membuat dirinya rasa menggigil... "Doktor Zainal yang merawat Nisa kerana Nisa mengadu sakit kepala sewaktu Nisa memberi susu pada kembarnya di Nursery, sakit yang amat sangat katanya so Doktor Zainal membawa Nisa ke Lab untuk membuat scanning di kepalanya dan confirm otaknya ada darah beku tapi malangnya ia sudah ditahap yang kritikal, kami tak mampu lakukan apa-apa kerana Nisa tidak mahu di operation sebelum meminta izin dari kau Zakri, Nisa telah pergi dulu dengan tenang.Permintaan terakhir Nisa, Nisa minta kau membaca diarinya. I'm really sorry Zakri. ALLAH berkuasa Zakri kita tak dapat menghalangnya" kata Doktor Johari lalu memberikan Zakri sebuah diari yang berbalut kemas dengan kain lampin baby yang masih baru.

Zakri mengambil diari itu dan membuka setiap lembaran diari Nisa, setiap lembaran tertulis rapi tulisan Nisa dan peristiwa yang berlaku pada Nisa pada setiap hari , Zakri membacanya sepintas dan nyata keluhan,kesakitan segala luahan rasa Nisa semuanya tertera di iarinya. Dan Zakri dapati setiap peristiwa itu semuanya perlakuan buruk Zakri terhadap Nisa..."YA ALLAH kenapa aku buat Nisa begini" terdetik hati Zakri selepas membaca tiap lembaran diari Nisa. Dan terpandang oleh Zakri mukasurat akhir lembaran diari yang ditanda dengan bunga ros merah yang telah kering....membuat Zakri tertarik untuk membacanya.. . Untuk suami Nisa yang tersayang, I LOVE U Bang... "SELAMAT HARI ULANG TAHUN PERKAHWINAN YANG PERTAMA"

Assalamualaikum.

Abang,

Ingat tak bunga Ros merah ni, Abang berikan pada Nisa sewaktu mula mengenali Abang. Lama Nisa simpan bunga tu Bang...Bunga inilah lambang bermulanya perkenalan Nisa dengan Abang. Nisa benar-benar menyayangi Abang. Nisa menyimpan setiap hadiah yang abang bagi pada Nisa. Abang tak pernah tahu kan ... Itulah salah satu buktinya betapa sayangnya Nisa.. Terlebih dahulu Nisa ingin sangat dengar Abang panggil Nisa AYANG seperti kita baru kahwin...Abang panggil Nisa AYANG...terasa diri dimanja bila Abang panggil Nisa cam tu...walaupun Nisa dapat merasa panggilan AYANG itu seketika sahaja. Abang dah banyak berubah. Perkataan AYANG telah hilang dan tidak kedengaran untuk Nisa lagi. Kenapa? Bencikah Abang pada Nisa? Abang...mukasurat nie khas utk Abang. Bacalah semoga Abang tahu sayangnya Nisa pada Abang. Abang ingatkan hari nie hari ulangtahun perkahwinan kita yang pertama dan Nisa hadiahkan Abang....... Danial dan Dania. Untuk Nisa tak perlulah Abang bagi kerana tak ada apa yang Nisa inginkan melainkan kasih sayang Abang pada Nisa. Nisa akan pergi mencari ketenangan dan kedamaian untuk diri Nisa. Nisa pergi untuk menemui NYA.

Nisa harap Abang akan menjaga Danial dan Dania dengan baik dan jangan sekali-kali sakiti mereka. Danial dan Dania tak tahu apa-apa. Itulah hadiah paling berharga dari diri Nisa dan mereka adalah darah daging Abang. Jangan seksa mereka. Abang boleh seksa Nisa tapi bukan mereka. Sayangilah mereka...Nisa ingin mengatakan bahawa Nisa tak ada hubungan dengan sesiapa melainkan Abang sahaja di hati Nisa. Jiwa dan raga Nisa hanya untuk Abang seorang. Terima kasih kerana Abang sudi mengahwini Nisa walaupun Nisa in cuma menumpang kasih disebuah keluarga yang menjaga Nisa dari kecil hinggalah Nisa bertemu dengan Abang dan berkahwin. Nisa harap Abang tidak akan mensia-siakan kembar kita dan Nisa tidak mahu mereka mengikut jejak kehidupan Nisa yang malangkerana menumpang kasih dari keluarga yang bukan dari darah daging nisa....tapi Nisa bersyukur kerana dapat mengecapi kasih sayang sepenuhnya dari keluarga ini. Nisa harap sangat Abang akan sentiasa memberitahu pada kembar kita yang Nisa ibunya akan sentiasa bersama disamping kembar kita, walau pun Nisa tak dapat membelai dan hanya seketika sahaja dapat mengenyangkan kembar kita dengan air susu Nisa. Berjanji pada Nisa dan ingat DANIAL dan DANIA adalah darah daging abang...Ampunkan Nisa dan halalkan segala makan minum Nisa selama setahun kita bersama. Sekiranya Abang tidak sudi menerima Danial dan Dania berilah pada emak Nisa supaya emak menjaga kembar kita dan segala perbelanjaan Nisa dah buat nama emak untuk KWSP Nisa. Biarlah emak menjaga kembar kita sekurang-kurang terubat juga rindu emak sekeluarga pada Nisa nanti bila memandang kembar kita. Comel anak kita bang..Dania mengikut raut muka Abang...sejuk kata orang dan Nisa yakin mesti Danial akan mengikut iras raut wajah Nisa...Ibunya. ..sejuk perut Nisa mengandungkan mereka. Inilah peninggalan Nisa untuk Abang. Semoga Abang masih sudi menyayangi dan mengingati walaupun Nisa sudah tiada disisi Abang dan kembar kita.

Wassalam.
Salam terakhir dari Nisa Untuk Abang dan semua.
Doakan Nisa.

Ikhlas dari

Nur Nisa

Sabarlah Zakri, ALLAH maha berkuasa. Kuatkan semangat kau, kau masih ada Danial dan Dania" pujuk Azlan. Zakri hanya tunduk membisu. YA ALLAH,Nisa maafkan Abg Nisa. Zakri longlai dan diari ditangannya terlepas, sekeping gambar dihari pernikahan antara Zakri dan Nisa jatuh dikakinya dan Zakri mengambilnya. Belakang gambar itu tertulis "HARI YANG PALING GEMBIRA DAN BAHAGIA BUAT NISA DAN SEKELUARGA. NISA DISAMPING SUAMI TERCINTA SELEPAS DIIJABKABULKAN. SEMOGA KEGEMBIRAAN DAN KEBAHAGIAAN AKAN MENYELUBUNGI DIRI NISA DAN KELUARGA NISA HINGGA KEAKHIR HAYAT NISA.

Zakri terjelepuk dilantai dan berjuta penyesalan merangkumi seluruh tubuhnya. Zakri seakan orang hilang akal. Satu demi satu setiap perlakuannya terhadap isterinya Nisa seperti terakam dalam kotak otaknya...setiap perbuatannya. ..seperti wayang jelas terpampang.. . kenapalah sampai begini jadinya...kejamnya aku...Nisa, Nisa, Nisa maafkan Abang Nisa. Sewakt jenazah Nisa tiba dirumah suasana amat memilukan. Zakri tidak terdaya untuk melihat keluarga Nisa yang begitu sedih atas pemergian Nisa. Namun emak Nisa begitu tabah dan redha. Danial dan Dania sentiasa di dalam pangkuan neneknya.Saat akhir untuk melihat Jenazah Nisa, Zakri lihat muka Nisa tenang bersih dan Zakri kucup dahi Nisa buat kali terakhir seakan-akan lirik mata Nisa mengikuti wajah Zakri. "Nisa Abang minta ampun dan maaf" bisik Zakri perlahan pada telinga Nisa sambil menangis dengan berjuta penyesalan menimpa-nimpa dirinya. Apabila Zakri meletakkan kembar disisi ibunya mereka diam dari tangisan dan tangan dari bedungan terkeluar seolah-olah mengusapi pipi ibu mereka buat kali terakhir dan terlihat oleh Zakri ada titisan airmata bergenang di tepi mata Nisa. Meleleh perlahan-lahan bila kembar itu diangkat oleh Zakri. Kembar menangis semula setelah diangkat oleh Zakri dan diberikan kepada neneknya.

Jenazah Nisa dibawa ke pusara dan ramai yang mengiringinya termasuklah kembar bersama. Walaupun kembar tidak tahu apa-apa tapi biarlah kembar mengiringi pemergian Nisa, Ibu mereka yang melahirkan mereka. Amat sedih ketika itu.. Zakri tidak mampu berkata apa-apa melainkan menangisi pemergian Nisa yang selama ini merana atas perbuatannya. Dan akhirnya Jenazah Nisa selamat dikebumikan. Satu persatu orang ramai meninggalkan kawasan pusara dan akhirnya tinggallah Zakri keseorangan di pusara Nisa yang merah tanahnya...meratapi pilu, berderai airmata dengan jutaan penyesalan ...YA ALLAH , kuatkan hambamu ini YA ALLAH. Hanya KAU sahaja yang mengetahui dosa aku pada Nisa....ampunkan aku YA ALLAH....akhirnya Zakri terlelap disisi pusara Nisa bermimpikan oleh Zakri,Nisa datang mencium tangan, mengucup dahi dan memeluk Zakri dengan lembut mulus. Zakri melihat Nisa tenang dan jelas kegembiraan terpancar dimuka Nisa Putih bersih. Nisa, Nisa, Nisa nak kemana Nisa, Nisa, Nisaaaaaa. Zakri terjaga dari lenanya. Terngiang-ngiang suara kembar menangis. "YA ALLAH ,Zakri,Zakri bangun Zakri...dan hampir senja ni, mari kita balik, kenapa kau tidur kat sini Zakri?" tegur abang long , abang ipar Zakri. Dari jauh Zakri lihat emak dan kakak ipar mengendung kembar. Mereka menangis. Zakri berlari menuju ke arah kembarnya dan mengusap-usap ubun-ubun anak kembar dan secara automatik kembarnya diam dari menangis. "Danial, Dania anak ayah, ayah akan menjagamu nak...kaulah penyambung zuriat, darah daging ayah... emak, abang dan kakak ipar Zakri tersedu hiba dan mereka berlalu lemah meninggalkan pusara Nisa....

Monday, June 7, 2010

ICT fever....



Tarikh : 4 June 2010
Tempat : ICT, Shah Alam

Suma org berckp tentang ICT, Shah Alam....ramai org yg dah pergi, so aku n member2 aku pun decide la nk pergi n tgk cmnelah tempat tu.. then kitorng g la beramai2 n ternyata tempat tu mmg la cntik ngn lampu2 yg berwarna-warni....mmg style coz mcm2 dibuat hnya based on lampu.......bz ngn org rmai yg sememangnya ramai..da yg bwk budak2 kecik...n da jgk yg warga emas yg dtg ke tempat nie..mmg sgt bz...

first time g tempat nie mmg best n enjoy sgt ngn kwan2....amik gmbar2 n mkn2 n hang out together2....release tension dari study and assignment..tp tempat nie kalau g slalu pun mst boring gk coz asyik2 round kat ctu ja..skali skala ok la..... tp ape pun tempat ICT nie mmg best n di syorkan kpd suma supaya dtg la tgk.msuk free ja..... luv it..